Vitae

Cirque d'Hiver Roermond 2009

Vincent Mooren, 29.07.1947, woonachtig in Roermond. Vele dol dwaze optredens in Bonte Avonden en Cirque d 'Hiver met zijn kompaan en vriend Bibi Bierbaum († 28-02-2002) in zijn geboortestad Roermond. Kreeg duidelijk een voorkeur voor muziek, muziektheater en dans, mede door stimulans van mentor en regisseur Hans Cremers waar hij meer als 40 jaar mee samenwerkte. 

Prive zang- en danslessen in Leverkusen (D) bij Mevr. Szabovski. Zijn bekendheid werd bespoedigd door zijn medewerking aan diverse carnavals concerten bij het Limburgs Symphonie Orkest onder leiding van Lucas Vis en Wolfgang Trommer. Ook als old-jazz zanger laat hij sporen na bij diverse dixieland orkesten in de regio met als hoogtepunt een jazz-session op 'n zondagmorgen in de Kaiser Friederichshalle in Mönchengladbach met Chris Barber.... 

In het kader van het eeuwfeest van het ‘Koninklijk Roermonds Mannenkoor’ in mei 1980 in de Oranjerie van Roermond, verleende hij medewerking aan zijn eerste uitvoering van de bekende Roermondse Opera-Bouffe Schinderhannes als duivel Belzebub. Tegelijkertijd werkte hij mee aan de eerste LP opname van deze plaatselijk komische opera. Productie hiervan was in handen van Jan Theelen onder muzikale directie van Jan Hupperts. In 1987 werd deze Schinderhannes productie herhaald en vertolkte hij wederom de rol van Belzebub. Aan vele uitvoeringen van de Schinderhannes die hierna zouden volgen heeft hij zijn medewerking verleent.

Zijn operette-debuut maakte hij in 1980 als Sigismund in Benatzky's "Im weissen Rössl" onder regie van Leo Decker. Met deze regisseur zou hij nog in vele producties schitteren en tournees maken.
Opvolgend waren er vele operette- en musical optredens bij de diverse gezelschappen op podia in Amsterdam, Hamburg, Düsseldorf, München, Bern, Antwerpen en Brussel. 

In 1982 werd hem de rol aangeboden van de duivel in een nieuw geschreven theatermuziekstuk Symfonia Ruremondia genaamd "Eine Sjteelse Druimerie" van en door Roermondenaar Pierre Huyskens met onder andere het Venloos Symphonie Orkest onder leiding van dirigent Piet Kingma, de regie was in handen van Hans Cremers. 

De navolgende jaren waren er verschillende rollen bij lokale producties en uitvoeringen van Opera- Operettegezelschap Orpheus onder leiding van dirigent Peter Schnitzeler Sr., alsmede Operettekoor Eurydice, Schinderhannes, Bonte Avond, Cirque d'Hiver, Roermond 750 jaar stad (Waterspektakel Plons uitgezonden bij de AVRO onder Theo Ordeman....), De Maord van Meulebroak van en naar een idee van Jan Huyskens en tot slot een heuse 2-man show met groot orkest, ballet, koor en diverse solisten "Bibi & Vincent neudige oet"! ter gelegenheid van het 22-jarig bestaan van het duo Bibi & Vincent. De productie was in handen van Hans Cremers en de presentatie werd verzorgd door Pierre Huyskens. Verder verleende hij regelmatig zijn medewerking aan de speciale theater uitvoeringen voor de Bond van Oorlogslachtoffers, De Zonnebloem en Senioren tehuizen. Dit alles was voor hem aanleiding zich semi-professioneel te gaan profileren. Onderstaand een klein overzicht hiervan:      

Tijdens de bevrijdingsfeesten in 1995 verleende hij in Maastricht medewerking bij de Nederlandse Volksopera in "Hello Dolly" als Rudy onder de muziekale leiding van Andre Préser en regie van Frans Meeuwis, daarna in hetzelfde jaar bij Die Reihnische Operetten Bühne "Gräfin Mariza" in de rol van Tschekko en bij Opera- en Operettegezelschap Orpheus te Roermond een aantal voorstellingen van "Eine Nacht in Venedig" als Barbaruccio. Bij dit laatst genoemd gezelschap speelde en zong hij ook de door hem geliefde rol van Enterich in "Der Bettelstudent" die hij enkele jaren voordien ook speelde bij een productie het Maastrichts Operette koor.

In het theaterseizoen 95/96 volgden "Boccaccio" en "Eine Nacht in Venedig" en daarna een grote tournee met meer dan 60 voorstellingen van "Die Fledermaus" bij de Staatsopera van Bydgoszcz uit Polen als Frosch in verschillende grote plaatsen in Duitsland. Bij de Nederlandse Volksopera Maastricht  volgde "Die Csárdásfürstin" met voorstellingen in Brussel en Amsterdam als Leopold Maria, Fürst von und zu Lippert- Weylersheim. Een uitdaging werd voor hem de rol van Notaris in de komische opera "Don Pasquale" in 1996 door het Belgisch-Limburgs Opera en Operettekoor uit Hasselt.  

In 1997 volgden 18 voorstellingen van "Der Vogelhändler." In de zomer van 1997, was hij voor het eerst te gast in de grote Romeinse Arena van Xanten (D) in een dubbelrol tijdens de Sommerfestspielen met de Staatsopera van Lotz (Polen) in "My Fair Lady." Op deze Sommerfestspiele en in deze overweldigende ambiance zal hij vaker in de toekomst te zien zijn.....

Op 26 december (2e Kerstdag) 1997 was er een grootse premiere "My Fair Lady" in Ludwigsburg (D), met meer dan 120 medewerkers. Waarna 10 voorstellingen volgen. 
Tijdens de Champagne Silvesternacht in Bad Bentheim verleent hij zijn medewerking met "Dinner for one" het alom bekende stuk van de TV.

In 1998 stonden weer diverse voorstellingen van Opera- Operettegezelschap Orpheus op het plan. In de operette "Im Weissen Rössl" vertolkt hij opnieuw de rol van Sigismund en een jaar later de Enterich in "Der Bettelstudent". Verder werkte hij mee aan de grootse heropening tijdens de Silvester-Party van de vernieuwde "Bonbonniére" in Maastricht als verkalkte Grand Operette diva Vincencia da Moore.... op uitnodiging van het Maastrichts Salonorkest o.l.v. Jan Dols.

Het seizoen 1999 - 2000 stond opnieuw in het teken van de Musical met de premiere op 2e Kerstdag in Hamburg wederom met "My Fair Lady", in samenwerking met de Staatopera van Polen (Lotz) en werd het seizoen met een tournee  "Eine Nacht im Venedig" afgesloten.  

In het theaterseizoen 2001 - 2002, speelde hij de rol van Graf Bogumil in de operette  "Der Bettelstudent " in samenwerking met de Opera Nova uit Bydgoszcz (het vroegere Bromberg) uit Polen, die in augustus werd gespeeld tijdens de Sommerfestspielen in Xanten, waarna een Duitsland-tournee volgde. Deze operette had zijn première op 3 maart in Ludwigsburg. Hierdoor kon hij tot zijn grote spijt niet de begrafenis bijwonen van zijn vriend en theaterman Ton (Bibi) Bierbaum die op 28 februari 2002 overleden was.

Mei 2002 stond geheel in het teken van de al eerder genoemde Roermondse opera-bouffe "Schinderhannes", waarin hij deze keer, niet de rol van de duivel speelde, maar de rol van heks Hiacynthe voor zijn rekening nam, die hij later nog verschillende keren zou spelen. Opvolgend vertolkte hij de rol van één van de gansters in de klassieke musical "Kiss me Kate" van Samuel en Bella Spewack met muziek van Cole Porter in Düsseldorf. 

Voor het theaterseizoen 2002 - 2003 werd hij gecontracteerd voor een tournee in Nederland en Duitsland met de operette "Das Land des Lächelns" van Franz Lehar. Hierin vervulde hij de dolkomische rol van Obereunuch. Met deze productie staat hij tijdens de tournee in Nederland (Amsterdam Utrecht en Den Haag) ook in zijn geboorteplaats Roermond, waar hij, met de door de regisseur toegestane aangepaste Remunjse teksten, de harte van het Roermondse publiek stal..... 

In het theaterseizoen 2004, was hij met 3 rollen (Kutscher \ Graf Botowski \ Oberkellner ) in "Wienerblut" van Johan Strauss te zien, tijdens een veel energie vragende tournee (vele changementen) in Duitsland en bij de Sommerfestspielen in Xanten. 

Op 16-17-18 juli 2004 en 23-24-25- juli is er een dubbel productie, wederom tijdens de Sommerfestspiele in het Romeins amphitheater in Xanten. Hier was hij te zien in de operette "Die Zirkusprinsezzin" en de musical "Fiddler on the Roof" (Anatevka). Met deze laatste grootse productie (meer als 90 medewerkers) was hij ook te gast in Luxemburg, tijdens het "Festival de Wiltz". Op tournee bezocht hij o.a. Oostenrijk (Bregenz) en Zwitserland (Bern). Met een groot gala wederom tijdens de Silvesterparty in het Duitse Bad Bentheim, werd het jaar af gesloten met "Dinner for one" voor de meeste mensen wel een begrip...

Het theaterseizoen 2005-2006 stond geheel in het teken, van de de operette "Gräfin Mariza" in diverse landen. Deze groot opgezette tournee was een hele uitdaging, omdat hij 2 verschillende rollen (Tschekko\\Penezek) afwisselend voor zijn rekening nam. Mede door groot orkest, koor en ballet en een uitgebreide bezetting werd het een onvergetelijke ervaring.... 

Op 14 november 2006 start het nieuwe theaterseizoen (2006 - 2007) met de heropname van de Operette "Das Land des Lächelns" van Frans Lehar. Hierin komt de rol van Obereunuch weer voor zijn rekening. Ook hier gaat het om een grote productie van en door de Staatsopera van Lotz uit Polen, die later op tournee gaat in verschillende plaatsen in Duitsland onder regie van Leo Decker. 

Eind augustus 2007 was hij wederom te gast bij de Xantener Festspiele in "Der Vogelhändler van Carl Zeller. Ook werd hier weer een beroep gedaan op zijn flexibiliteit, omdat hij hier ook weer een dubbelrol (Prodecan\\ Dorfschulze Schneck ) voor zijn rekening nam. Dit alles op uitnodiging van de Opera van Kiev ( Oekraïne ) die hij via zijn agentuur Arena Theater GmbH had ontvangen.

Het seizoen 2007 - 2008 wordt geopend met "Der Zarewich" van Frans Lehar, waarna een tournee volgt met meer dan 60 voorstellingen, voornamelijk in Duitsland, maar ook met uitstapjes naar Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg.... 

Het jaar 2009 is weer een opera-bouffe "Schinderhannes" jaar in zijn geboortestad Roermond. Opnieuw speelt hij de rol van heks Hiacinthe in een grootse productie met meer dan 100 medewerkers.
In augustus van hetzelfde jaar speelt hij opnieuw de rol van de seniele senator Barbaruccio in "Eine nacht in Venedig" van Johann Strauss tijdens de Sommerfestspiele in de arena van Xanten.

Na enkele grote en kleinere producties die nog volgden, heeft hij besloten om in 2013 te stoppen met alle activiteiten en te gaan genieten van een welverdiend pensioen...!